Ciorbita de legume

Ingrediente reteta

- 4 cartofi potriviti sau 10 cartofi mici noi 
- 2 cepe mari uscate sau frunzele de la o legatura de ceapa verde 
- 2 morcovi tip carotte 
- 1 telina medie 
- 1 pastarnac 
- 1 patrunjel radacina 
- 1 ardei gras galben sau verde sau rosu, depinde care il avem in bucatarie/frigider 
- 1 cana de fasole verde pastai ( de la borcan sau din piata ) 
- 1 buchetel de conopida micut 
- 2 fire de usturoi verde cu tot cu frunze sau 4 catei de usturoi mici 
- 2 frunze de varza cruda ( nemurata! ) 
- 1 dovlecel mediu 
- 1/2 praz 
- 1 kg rosii 
- 1 legatura de leustean verde sau 1 lingura mare de leustean uscat 
- 1 legatura mare de patrunjel verde sau 2 linguri de patrunjel uscat 
- 1/2 legatura frunze de telina sau 1 lingura mare frunze de telina uscate 
- 1/2 pachet unt tip Albalact 65% grasime 
- 1 l bors la sticla sau facut in casa 
- zeama de la 1 lamaie 
- 1 pahar de iaurt sau smantana 
- 1 ou 
- 1/4 legatura marar 
- 1 varf cutit sare iodata 
- piper dupa gust
Mod de preparare (timp estimat: 1 h, 30 min, complexitate: medie)
Mai intai curatam toate legumele si le spalam bine. Tocam ceapa, morcovii, telina, pastarnacul, patrunjelul radacina, usturoiul si prazul bine de tot sau, mai simplu, le dam pe razatoarea mare.

Cartofii, ardeiul gras, fasolea pastai, conopida si dovlecelul le tocam in cubulete cat mai mici si le punem intr-un vas cu apa rece si putina sare. Varza o tocam in fasii subtiri de tot. Rosiile le taiem jumatati. Tocam si verdeata cat mai marunt, daca avem verdeata uscata o sfaramam bine intre palme ca sa iasa ca un fel de pulbere. 
Acum, avem toate ingredientele pregatite.

Intr-o oala separata de cea in care vom prepara ciorba, punem la fiert rosiile taiate jumtati.

In alta oala punem borsul la fiert. In acest timp, in oala in care vom prepara ciorba incingem jumatate din cantitatea de unt, adaugam piperul si sarea, prazul, ceapa si usturoiul si le inabusim. Luam oala de pe foc si o lasam sa se racoreasca, apoi adaugam cartofii, morcovii, telina, pastarnacul, patrunjelul radacina, ardeiul gras, fasolea verde pastai, conopida, varza si dovlecelul scurse de apa si svantate. Le mai inabusim un pic de tot pr toate, apoi "stingem" cu 1l-1l si 1/2 de apa si le lasam la fiert.

Cand rosiile s-au fiert complet le luam de pe foc si le trecem prin sita ca sa le putem separa cu usurinta de coji si seminte. Zeama si miezul rezultate le adaugam peste borsul care fierbe. Cand fierb bine, adaugam leusteanul, patrunjelul, telina ( frunzele sau pulberea ), zeama de lamaie si amestecam bine. Lasam sa fiarba pana ce scade si capata o culoare uniforma.

In acest timp batem spuma oul, tocam marunt de tot mararul si adaugam peste ou, amestecand continuu, apoi aduagam si iaurtul.

Cand legumele incep sa se inmoaie, deci la jumatatea timpului de fierbere, adaugam amestecul bine fiert si scazut de bors cu rosii, verdeturi si zeama de lamaie. Lasam sa fiarta bine pana ce scade, adaugam oul cu iaurt si marar si restul de unt amestecand continuu. Lasam sa mai fiarba pana se incorporeaza si oul, altminteri ciorba se poate altera de la o zi la alta daca nu e bine fiarta.
Mod de servire

La masa cand servim putem sa mai adaugam in farfurii cateva frunze de patrunjel verde sau/si leustean tocate marunt.

Pofta buna!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu